Japán tomel (Diospyros kaki)
Egyéb nevek: hurmi kaki, kaki churma, japán datolyaszilva, Sharon gyümölcs, koreai mangó, mézes alma, kínai szilva, shitse
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A japán gyűszűvirág (Diospyros kaki) egy lombhullató fa, amely akár 15 méter magasra is megnőhet, és Kínában őshonos. Számos néven ismert, például hurmi kaki, kaki csurma, japán datolyaszilva, sharoni gyümölcs, koreai mangó, mézes alma, kínai szilva és szittyó. Fő megkülönböztető jegye a termése. A japán tomel gyümölcse a világ számos konyhájában nagyon népszerű. Húsa édes, finoman aromás, és néha a mézre hasonlít, állaga kissé folyós. Ez a gyümölcs A- és C-vitaminban, káliumban, mangánban és rostban gazdag, ami táplálkozási szempontból értékes és hozzájárul az általános egészséghez.
A japán tomelt számos termékben használják. Gyümölcsét gyakran frissen fogyasztják, de gyakran szárítják, lekvárba, kompótba teszik, sütemények töltelékében használják, vagy különböző italokat, köztük bort és likőrt készítenek belőle. A sült vagy grillezett tomel-darabkák szintén népszerűek számos konyhában, ahol főételek édes kísérőjeként szolgálnak. Éretlenül a gyümölcs kissé kesernyés lehet a tomel felé, de amikor megérik, édes lesz, szinte olyan, mint a méz. Másrészt a japán tomelo héja is felhasználható. Különösen szövet és kötél készítésére használják.