Japán szardella (Engraulis japonicus)
Egyéb nevek: Japán szardella, japán szardella, Katakuchi-iwashi
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A japán szardella (Engraulis japonicus) az Engraulididae családba tartozó kis nyílt tengeri halfaj, közismertebb nevén szardella. Angolul japán szardella néven található meg. Hazájában, Japánban Katakuchi-iwashi néven ismert. Ez a faj széles körben elterjedt a Csendes-óceánban, különösen Japán, Korea és Kína környékén, ahol a halászati ipar fontos részét képezi.
A japán szardella kiváló fehérjeforrás, és magas tápértékének köszönhetően számos termékben használják. Gyakran fogyasztják nyersen, grillezve vagy sütve, de dashi halászlé készítéséhez is használják, amely a japán konyha egyik legfontosabb eleme. A hal egy fontos japán termékben, a tsukudaniban is megtalálható, amely szójaszószban főzött és enyhén édesített kis hal. A japán szardella a koreai myeolchijeot nevű erjesztett étel egyik fő összetevője is, amely a halpástétomhoz hasonlít. Ezenkívül halolajat és hallisztet is készítenek belőle, amelyeket különösen nagyra értékelnek az élelmiszer- és állattenyésztési iparban. A halászati iparban betöltött fontos szerepe miatt azonban a japán szardella túlhalászásával is gondok vannak, ami veszélyeztetheti a populációját.