Izoleucin
Egyéb nevek: alfa-amino-béta-metil-n-valerinsav
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
Az izoleucin, más néven alfa-amino-béta-metil-n-valerinsav a három elágazó láncú aminosav (BCAA) egyike, a leucinnal és a valinnal együtt. Ez egy esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy az embereknek az izoleucint táplálékból vagy étrend-kiegészítőkből kell beszerezniük, mivel a szervezetük nem képes szintetizálni. Az emberi szervezetben található összes fehérje körülbelül 1,8 százalékát teszi ki, ami a három BCAA közül a legalacsonyabb arány. A szervezetben betöltött szerepe azonban ugyanolyan fontos, mint a többi BCAA-é, mivel fontos az izmok javításához és növekedéséhez, a hemoglobin termeléséhez, a vércukorszint szabályozásához és az energiához.
Az izoleucint gyakran használják étrend-kiegészítők és sporttáplálék részeként az izomteljesítmény és a regenerálódás elősegítésére. Különböző fehérjeporok, italok és szeletek is tartalmazhatják. Egyes tanulmányok szerint az izoleucin segíthet a vércukorszint szabályozásában, és támogathatja az immunrendszer működését is. Ezenkívül ez az aminosav a NAD-kiegyenlítődési zavarok, például a fenilketonúria és a juharszirup-szindróma kezelésére szolgáló gyógyszerek alkotórésze. Az élelmiszer- és gyógyszeriparban az izoleucint biotechnológiai alkalmazásokban, például az etanolgyártásban és katalizátorként használják bizonyos gyógyszerek előállításában. Nagyobb adagokban az izoleucin a glutamát helyettesítőjeként is használható élelmiszerekben.