Irvingia gabonensis (Irvingia gabonensis)
Egyéb nevek: vad mangó, afrikai mangó
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
Az Irvingia gabuna, más néven vadmangó, afrikai mangó vagy gaboni mangó, egy trópusi fa gyümölcse, amely Nyugat- és Közép-Afrika erdeiben nő. Ez a fa akár 40 méter magasra is megnőhet, gyümölcse pedig nevében, megjelenésében és ízében is hasonlít a mangóhoz. Az 5-6 cm-esre növő irvingia gyümölcs jódban, C-vitaminban, kalciumban és káliumban gazdag.
Az irvingia gyümölcsét elsősorban az élelmiszeriparban használják fel, különösen az afrikai konyhában. Gyakran különböző mártások, levesek vagy desszertek alkotóeleme lesz. A gyümölcsből tápláló turmixokat vagy gyümölcsleveket is készítenek. Az afrikai mangó magjai étkezési zsírforrásként szolgálnak, amely megtalálható a margarinban vagy a csokoládéban. Emellett szappanok és kozmetikumok alapanyaga, ahol hidratáló és tápláló tulajdonságaik miatt értékelik őket. Az utóbbi években az irvingia termékek egyre népszerűbbek a nyugati világban is, ahol természetes táplálékkiegészítőként kezdik használni a fogyás és a szív- és érrendszeri egészség javítása érdekében.