Invertáz
Egyéb nevek: Invertáz, béta-fruktofuranozidáz
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
Az invertáz (más néven invertáz) katalizálja a szacharóz (egy közönséges cukor) hidrolízisét fruktózzá és glükózzá. Számos szervezetben megtalálható, beleértve a növényeket, az állatokat és az olyan egyszerű szervezeteket, mint a baktériumok és az élesztők. Ennek az enzimnek a széles körű elterjedése azzal függ össze, hogy szubsztrátja, a szacharóz a természetben gyakori cukor. Az invertáz fontos szerepet játszik az élelmiszerek előállításában, ahol invertcukor előállítására használják.
Az invert malátát, amely az invertáz által átalakított szacharóz terméke, csokoládék, likőrök és egyes pékáruk készítéséhez használják. Az invertáz a méztermeléshez is nélkülözhetetlen, ahol a méhek ezt az enzimet használják a nektár mézzé alakításához. Az élelmiszeriparon kívül az invertázt a biotechnológiában is használják, különösen a bioetanol előállításában, ahol a cukrok lebontása során a fruktóz és a glükóz aránya befolyásolhatja az etanolgyártás hatékonyságát.