Inulin
Egyéb nevek: Inulin
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
Az inulin egy természetes szénhidrát, amely széles körben elterjedt a növényekben, különösen a gyökerekben és a gumókban. Ez egy úgynevezett prebiotikus összetevő, amelyet a szervezetünk nem emészt meg, de táplálékot és támogatást nyújt a bél mikroflórának. Ez a természetes anyag különösen fontos egészségügyi előnyei miatt - szabályozza a vércukorszintet, támogatja az anyagcserét, növeli az ásványi anyagok felszívódását és segít fenntartani az egészséges emésztőrendszert.
Az inulint elsősorban az élelmiszeriparban használják egészséges édesítőszerként vagy a zsír alternatívájaként, például fagylaltban, pékárukban, csokoládéban vagy joghurtban. Diétás élelmiszerek és cukorbetegeknek szánt élelmiszerek előállításához is használják, mivel nem emészthető, és felszívódás nélkül halad át az emésztőrendszeren. Az inulin számos étrend-kiegészítő összetevője is, különösen azoké, amelyek a bélrendszer egészségét és az immunrendszert támogatják. Másik felhasználási területe a gyógyszeriparban is megtalálható, ahol a gyógyászati anyagok hordozójaként használják.