Indiai vipera (Amorphophallus konjac)
Egyéb nevek: Aaron személyzete
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
Az indiai viperaláb (Amorphophallus konjac), más néven Áron botja, Ázsia meleg vidékein, különösen Kínában, Japánban és Indonéziában őshonos növény. Ez a hagymás növény az Araceae családba tartozik, amelynek tagjai jellegzetes virágaikról ismertek. Bár jelenleg a világ nagy részén termesztik, népszerűsége elsősorban gumós rizómájának sokoldalú konyhai és ipari felhasználásán alapul.
Az indiai viperaseprű rizómája gazdag glükomannánban, egy olyan oldható rostban, amely vízben gélszerű anyaggá képes duzzadni. Ezt a tulajdonságát elsősorban az élelmiszeriparban használják ki, ahol a rizómát konjak tésztává (más néven shirataki) és más konjak termékekké dolgozzák fel. Ezek alacsony kalória- és szénhidráttartalmuk miatt népszerűek, ezért gyakran szerepelnek a diétás étrendekben. A glükomannánt az iparban stabilizátorként, sűrítőszerként vagy emulgeálószerként is használják számos élelmiszeripari termékben. Az élelmiszeriparon kívül az indiai viperaláb a kozmetikumokban is megtalálható, ahol bőr- és hajápoló összetevőként használják. A rizómaport a gyógyászatban is használják prebiotikus tulajdonságai és a vér koleszterinszintjének szabályozására való képessége miatt.