Indiai útifű (Plantago ovata)
Egyéb nevek: psyllium, Plantago ovata
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
Az indiai útifű, tudományos nevén Plantago ovata, Dél- és Nyugat-Ázsiában őshonos növény. A Cseh Köztársaságban psyllium néven is ismert. Ezt a növényt gyógyászati tulajdonságai miatt nagyra értékelik, és gyakran használják a gyógyászatban és az élelmiszerekben. A Plantago ovata apró virágokkal és 60 cm magasra növő szárral rendelkezik. A termés egy gömb alakú kapszula, amely nagyszámú apró magot tartalmaz, amelyeket leginkább a jótékony hatásuk miatt fogyasztanak és dolgoznak fel.
Az indiai útifű jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, amely jótékony hatással van a bélperisztaltikára és segíti az emésztést. Az indiai útifűmagvakat a gyógyszeriparban székrekedés elleni és a bélmozgást szabályozó gyógyszerek előállítására használják. Por alakban az emésztést segítő különböző ételkészítmények és étrend-kiegészítők gyakori összetevője is. A psylliumot például zabkásákhoz, müzlikhez, fehérjeszeletekhez, de gluténmentes pékárukhoz is adják, ahol helyettesíti a glutént és biztosítja a tészta megfelelő állagát. Egyes méregtelenítő kúrák és fogyókúrás programok részét is képezi. Az élelmiszereken és gyógyszereken kívül az indiai útifűmagvakat a kozmetikumokban is használják, különösen az érzékeny és problémás bőrre szánt termékekben.