Indiai mangófa (Magnifera indica)
Egyéb nevek: Mango
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
Az indiai mangófa, más néven mangó (Magnifera indica) egy Dél-Ázsiában őshonos örökzöld trópusi és szubtrópusi fa. Ez a fa édes és lédús gyümölcseiről ismert, amelyek világszerte népszerűek. A mangó 35-40 méter magasra is megnőhet, gyökérzete pedig akár 6 méter mélyre is lehatolhat. Gyümölcse egy nagy bogyó, amelynek közepén egy kemény, fás mag található, amely akár 2 kilogrammot is nyomhat. A gyümölcs színe érettségtől és fajtától függően a zöldtől a sárgán át a pirosig változik.
Az indiai mangófa termését számos termékhez használják fel. Leggyakrabban frissen fogyasztják, ahol édes és illatos húsuk számos desszert és ital alapját képezi. A mangót gyakran szárítják is, és egészséges rágcsálnivalóként használják, vagy feldolgozzák gyümölcslének, lekvárnak, pácoknak és mártásoknak. A konyhai iparban a mangót éretlen állapotban is használják, ahol a gyümölcshús meglehetősen savanykás ízű, és sós ételekhez alkalmas. Ilyen étel például az éretlen mangóból készült thai saláta. A mangóból alkoholos italokat, például bort és likőrt is készítenek. A fa kérgét és leveleit a hagyományos gyógyászatban különböző bőrbetegségek kezelésére és fogtisztításra használják rágásra.