Hydroxypropyltrimonium kukorica/búza/szója aminosavak
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A hidroxipropiltrimónium kukorica/búza/szója aminosavak, más néven hidrolizált búzafehérje, számos kozmetikai és bőrápolási termékhez hozzáadott összetevő. Ez egy kukoricából, búzából és szójából származó termék, ahogy a neve is mutatja. Az ezekből a forrásokból származó aminosavak hidrolizáltak, ami azt jelenti, hogy kisebb egységekre bontják őket, hogy könnyebben felszívódjanak a bőrben. Ezután kémiailag módosítják őket egy hidroxipropiltrimónium csoport hozzáadásával, amely a fehérjét kationossá, azaz pozitív töltésűvé teszi. Ez lehetővé teszi, hogy jobban kötődjenek a hajhoz és a bőrhöz, amelyek általában negatív töltésűek.
Ezeket az aminosavakat elsősorban hajápolási termékekben, például samponokban, kondicionálókban, hajmaszkokba és egyéb hajformázó termékekben használják. A Hydroxypropyltrimonium Corn/Wheat/Soy Amino Acids számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek különösen hasznossá teszik az ilyen típusú termékekhez. Először is, növeli a haj nedvességmegkötő képességét, ami javítja a haj hidratáltságát és megakadályozza a kiszáradást és a töredezést. Emellett védőfilmet képez a haj felületén, ami segíthet megvédeni azt a környezeti károktól vagy a hajformázó eszközöktől. A hajápolási termékeken kívül egyes bőrápolási termékekben, például krémekben és testápolókban is megjelenhet, ahol hasonló hidratáló és védő előnyöket biztosíthat.