Hipromellóz
Egyéb nevek: Hidroxipropil-metilcellulóz, E464
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A hipromellóz, más néven hidroxipropil-metilcellulóz vagy E464 élelmiszer-adalékanyag, a cellulóz egy olyan típusa, amelyet nagyfokú tisztaság jellemez, és amelyet hidroxipropil- és metilcsoportokkal kémiailag módosítottak. Íz- és szagtalan, fehér vagy krémfehér színű por, amely vízben oldódik, de szerves oldószerekben nem oldódik.
Ezt az anyagot elsősorban az élelmiszeriparban használják sűrítőszerként, stabilizátorként és emulgeálószerként. Tulajdonságainak köszönhetően széles körben használják pékáruk, cukrászsütemények, jégkrémek, de egyes italok, például instant italok előállítása során is. A hipromellózt a gyógyszeriparban is használják töltőanyagként és nedvesítőszerként tablettákban, kapszulákban és granulátumokban. Kiváló filmképző tulajdonságai miatt tabletták bevonatának gyártásához is használják. Ezenkívül számos kozmetikai készítmény összetevője is, ahol nedvesítőszerként és stabilizátorként működik. Az E464 biztonságosnak tekinthető, és az EU által jóváhagyott adalékanyag, amelynek nincs meghatározott maximális mennyisége.