Himalájai só
Egyéb nevek: Himalája só
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A himalájai só, más néven rózsaszín só, egy olyan ásványi sófajta, amelyet Pakisztánban, a Himalája hegyvidéki régiójában bányásznak. Kristályos szerkezete nemcsak esztétikailag szép, hanem egyedülálló és kívánatos nyersanyaggá is teszi. Jellegzetes rózsaszín árnyalatát az összetételében található vasnak és más ásványi anyagoknak és nyomelemeknek köszönheti. A magas maláj só összesen több mint 80 ásványi elemet tartalmaz.
A himalájai sót számos termékben használják. Nemcsak az élelmiszeriparban található meg luxus fűszerként vagy prezentációs eszközként (só a sóhoz), hanem a kozmetikumokban is. Különböző peelingek, maszkok és fürdősók részét képezi, ahol összetételének méregtelenítő és regeneráló hatása van. Az utóbbi években a sólámpák és más dekoratív kiegészítők formájában is népszerűvé vált, amelyek célja, hogy pozitív energiát vigyenek a belső térbe. A himalájai só másik felhasználási területe a haloterápia, azaz a sóterápia, ahol antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságait használják ki. A himalájai só így egyedülálló nyersanyaggá vált, amelyet nemcsak az ételek ízesítésére, hanem az egészség és a jó közérzet elősegítésére is használnak.