Hidrolizált kazein
Egyéb nevek: Hidrolizált kazein
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A hidrolizált kazein a tejfehérje kazeinből kémiai vagy enzimes eljárással, úgynevezett hidrolízissel előállított termék. E folyamat során a fehérjéket kisebb egységekre, peptidekre és szabad aminosavakra bontják, amelyeket a szervezet könnyebben megemészthet és felszívhat. Ez a folyamat a kazein vízben való oldhatóságát is javítja, valamint megváltoztatja az ízét és a textúráját. A hidrolízis a kazein allergén jellegét is megemlíti, ami előnyös a tejallergiában szenvedők számára.
A hidrolizált kazeint széles körben használják az élelmiszeriparban, különösen a sport- és táplálékkiegészítők gyártásában, mivel gazdag az izmok regenerálódásához és növekedéséhez nélkülözhetetlen aminosavakban. Ezt a fajta kazeint gyakran használják csecsemőtápszerekben és speciális diétás élelmiszerekben is az emésztési problémákkal küzdő vagy a tejben lévő fehérjére allergiás emberek számára. A kozmetikai iparban is használják, ahol segít a bőr és a haj hidratálásában és táplálásában. Tulajdonságai miatt a gyógyszeriparban és az állatgyógyászatban is nagyra értékelik.