Hidrogénezett pálma gliceridek
Egyéb nevek: Hidrogénezett pálma gliceridek
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A hidrogénezett pálma-gliceridek a pálmaolajból származó glicerinből és zsírsavakból álló észterek keverékének általános megnevezése. Ezt az összetevőt általánosan biztonságosnak ismerik el, és a kozmetikai iparban, de az élelmiszer- és gyógyszeriparban is gyakran használják.
A kozmetikai termékekben, például rúzsokban, kézkrémekben vagy hajformázó termékekben a hidrogénezett pálma glicerideket emulgeálószerként, stabilizátorként és hidratálószerként használják. Emulgeáló tulajdonságaiknak köszönhetően segítenek a termék egyes összetevőinek keveredésben tartásában, míg hidratáló tulajdonságaiknak köszönhetően a termékek nedvességet biztosítanak és kisimítják a bőr vagy a haj felületét. A gyógyszeriparban ezek a gliceridek gyakran megtalálhatók tablettákban, kapszulákban és krémekben, ahol kötőanyagként, töltőanyagként és gyártási segédanyagként működnek. Az élelmiszeriparban például emulgeálószerként használják őket a jégkrémekben vagy stabilizátorként a margarinban.
Fontos azonban megjegyezni, hogy bár a hidrogénezett pálmaolaj-gliceridek használata biztonságos, a pálmaolaj túlzott fogyasztása egészségügyi kockázatokhoz, például szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Fontos figyelembe venni a pálmaolaj-kitermelés környezeti hatásait is az erdei ökoszisztémákra és az ott élő állatokra. Ezért fontos a felelősségteljesen előállított pálmaolajat használó termelők ellenőrzése.