Hibiscus sabdariffa (Hibiscus sabdariffa)
Egyéb nevek: Ibisek
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A Hibiscus sabdariffa a mályvafélék családjába tartozó lombhullató fűszernövény. A trópusi Nyugat-Afrikában őshonos növény, de a világ minden részén trópusi területeken terem. Csehországban elsősorban dísznövényként termesztik, de az utóbbi években a konyhában és az italgyártásban is használják. Ahogy a neve is mutatja, a szudáni hibiszkusz Szudánban őshonos, de ma már szinte mindenhol megtalálható a világon. A szudáni hibiszkusz különösen népszerű sokféle felhasználási lehetősége és gyógyhatása miatt.
A szudáni hibiszkusz felhasználási területei valóban széleskörűek. Különösen népszerű növény a konyhai és az italkészítésben. A hibiszkusz termését kézzel szedik, szárítják és tovább feldolgozzák. Legnépszerűbb a teakeverékek összetevőjeként, ahol az italnak jellegzetes savanykás ízét és rubinvörös színét adja. Ez az ital nemcsak finom íze, hanem gyógyhatása miatt is népszerű. A hibiszkusz tea ugyanis pozitívan hat az anyagcserére, segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét, javítja az emésztést és vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik. A szárított gyümölcsből "hibiszkuszmézet" is készítenek, amelyet természetes édesítőszerként használnak. Számos élelmiszeripari termékben is megtalálható, például lekvárokban, édességekben vagy a sütés színező- és savanyítóanyagaként. A teákon kívül a hibiszkuszt gyümölcslevek és szirupok készítésére is használják. A szárított virágokat és gyümölcsöket természetes kozmetikumokban is használják, különösen a bőrre gyakorolt gyógyító hatásuk miatt.