Hagyma (Allium cepa)
Egyéb nevek: hagyma, hagymás fokhagyma, metélőhagyma, mogyoróhagyma, hagyma, Allium, Allium salota, Cepa vulgaris, Kepa esculenta
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A konyhahagyma (Allium cepa) az egyik legsokoldalúbban felhasználható zöldségféle a gasztronómiában világszerte. A liliomfélék családjába tartozó fűszernövényt ízletes és aromás föld alatti hagymás száráért, valamint leveleiért és virágaiért használják. A hagymát a termőhelytől és a fajtától függően számos néven ismerik - hagymás fokhagyma, metélőhagyma, mogyoróhagyma, mogyoróhagyma, hagyma, Allium, Allium salota, Cepa vulgaris vagy Kepa esculenta.
Fő felhasználási területe azonban a konyhai felhasználás. Minden erős húsleves alapanyaga, a mártások alapanyaga, valamint számos saláta és meleg étel fontos összetevője. A hagyma frissen, főzve, sütve vagy sütve fogyasztható. Erős és egyedi ízének köszönhetően segít az ételek ízének fokozásában. Ezenkívül a hagymát az iparban is felhasználják - a hagymás chipsek gyártása az utóbbi időben nagyon népszerű. És nem csak az élelmiszeriparban van helye a hagymának. A kozmetikumokban bőr- és hajmaszkok készítésére használják, a gyógyászatban antioxidáns tulajdonságai miatt értékelik, a méhészek pedig természetes gyógyszerként használják a varroatózis ellen.