Guava
Egyéb nevek: Kwajava
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A guava, vagy közismertebb nevén quaiva, egy nagyszerű trópusi növény, amelyet széles körben használnak az élelmiszeriparban. Kicsi, többnyire örökzöld fa, amely Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Különösen gyümölcséért becsülik, amelynek jellegzetes édes íze és jelentős C-vitamin-tartalma van. Az évszázadok során a quaiva az egész világon elterjedt, és ma már nemcsak a piacokon és a szupermarketekben, hanem a kozmetikumokban is megtalálhatók a termékei.
A quaiva gyümölcsét frissen és feldolgozva is fogyasztják. A gyümölcshús lédús, színe a fehértől a rózsaszínűn át a vörösig terjed, és népszerű frissítő tulajdonságai, valamint jellegzetes, édes-savanyú és egzotikus íze miatt. Az egyik leghíresebb termék, amelyben a quaiva megtalálható, a lekvár. Ezt a gyümölcsdzsemet az aranytól a narancssárgáig terjedő szín, enyhén savanykás íz és kellemes állag jellemzi. A kava italokban, például gyümölcslevekben vagy koktélokban is megtalálható. Ezenkívül különféle édességek, cukrászsütemények, fagylaltok és egyéb desszertek is készülnek quavából. Kevésbé ismert, de még mindig népszerű termék a quajava-szirup, amelyet italok, fagylaltok, sütemények vagy saláták ízesítésére használnak.
A quava pépet a kozmetikai iparban is széles körben használják. Magas C-vitamin- és egyéb antioxidáns-tartalmának köszönhetően ideális különböző maszkok, krémek és bőrtonikumok, valamint hajápoló termékek előállítására. Számos márka használja a quaivát bőrfiatalító és bőrregeneráló termékeik fő összetevőjeként. Ezenkívül a quaiva levelekből antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkező kivonatot állítanak elő, így ideális szájvizek és egyéb szájhigiéniai termékek előállításához.