Görögszéna (Trigonella foenum-graecum)
Egyéb nevek: kecskeszarv, kecskeszarv lóhere, görögszéna, görögszéna, görögszéna, görögszéna, görögszéna mag, kecskefű mag, kecskefű magvak
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A görögszéna, más néven kecskeszarva, kecskeszarv lóhere, görögszéna, görögszéna, görögszéna, szénafű, főzőfű, isteni fűmag, pézsmafű, pézsmafű, görögszéna vagy kecskemag, egyéves növény, amelynek apró zöld levelei és sárga virágai vannak. A hüvelyesek családjába tartozik, és főként Észak-Afrikában, a Közel- és Közép-Keleten, valamint Indiában található. A görögszénát ősidők óta használják gyógyászati és konyhaművészeti célokra gyógyhatása és jellegzetes aromája miatt.
A görögszéna egyes indiai curry fűszerek fő összetevője, és része az etiópiai és eritreai konyhában népszerű Berbere fűszerkeveréknek is. A görögszéna fiatal leveleit és hajtásait egyes kultúrákban zöldségként fogyasztják, míg az érett magokat egészben vagy őrölve használják fűszerként. A magok csípős, édes, enyhén kesernyés ízűek és erős, karamellára emlékeztető aromájúak. A görögszéna kulcsfontosságú fűszer az indiai, bangladesi, iraki és iráni konyhában, ahol elsősorban húsok és halak elkészítéséhez használják. Sok országban a különböző kenyerek és más pékáruk kedvelt összetevője is. A konyhai felhasználáson kívül a görögszéna kivonatot természetes aromaként is használják dohánytermékekhez, illetve kozmetikumok és szappanok előállításához.