Glutation
Egyéb nevek: γ-glutamilciszteinilglicin
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A glutation, más néven γ-glutamilciszteinilglicin az egyik fontos antioxidáns az emberek és állatok szervezetében. Ez egy cisztein, glicin és glutaminsav aminosavakból álló peptid, tehát szerkezetét tekintve tripeptid. A glutation kulcsszerepet játszik a sejtek oxidatív károsodástól való védelmében, és számos enzim működéséhez elengedhetetlen. A szervezetben két formában van jelen: redukált (GSH), amely aktív, és oxidatív (GSSG), amely kevésbé aktív.
A glutationt egyes kereskedelmi termékekben is használják. Az élelmiszeriparban élelmiszer-adalékanyagként használják. Egyes, az immunrendszer támogatására vagy a szervezet méregtelenítésére szolgáló étrend-kiegészítőkben is megtalálható. Emellett a glutation kozmetikai termékekben is megtalálható, ahol antioxidánsként működik, és javítja a bőr hidratáló képességét. Bizonyos esetekben a gyógyászatban is alkalmazzák, például a paracetamol- vagy alkoholmérgezés, illetve a Parkinson-kór kezelésében. Végül, de nem utolsósorban a kutatásban is használják, ahol gyakran mérik a szervezetben lévő szintjét az általános egészségi állapot vagy a stressz mutatójaként.