Glükóz (glükóz)
Egyéb nevek: α-D-Glükopiranóz, Glucosum anhydricum, Dextróz, Saccharum amylaceum
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A glükóz, más néven α-D-Glükopiranóz, Glucosum anhydricum, dextróz vagy Saccharum amylaceum, a szénhidrátok csoportjába tartozó egyszerű cukor. Az emberi szervezet minden sejtjének energiaforrása. Gyümölcsökből és más édes élelmiszerekből származik, de azokból is, amelyek keményítőt tartalmaznak (mint például a burgonya vagy a gabonafélék), mivel a keményítő a glükóz polimerje, más szóval sok egymáshoz kapcsolódó glükózmolekulából áll. Egyéb felhasználási területei a gyógyászatban találhatók, a hipoglikémia kezelésében, illetve a cukorbetegség diagnosztizálására szolgáló orális glükóztolerancia teszt elvégzéséhez.
A glükóz az élelmiszeriparban is fontos szerepet játszik. Édesítőszerként használják italokban, joghurtokban, csokoládékban, fagylaltokban, jégkrémekben, desszertekben, gyümölcslekvárokban és sok más termékben. Dextróz néven is ismert, és néha E960 néven rejtik az élelmiszerekben. A glükóz a sportitalok fontos összetevője is, mivel képes gyorsan pótolni a vércukorszint csökkenését és gyors energiát biztosítani. A gyógyszeriparban gyakran használják fel gyógyszerek előállításának alapanyagaként.