Glükonsav
Egyéb nevek: Glükonsav
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A glükonsav, magyarul glükonsavként is ismert, a természetben található egyik legfontosabb sav. Ez a szerves vegyület a glükóz nem veszélyes származéka, amely kémiailag a borkősav formáját ölti. Fő felhasználási területe a gyógyszer- és élelmiszeripar. A glükonsav a világ legtöbb országában, így az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és a Cseh Köztársaságban is általánosan biztonságosnak minősül a fogyasztók számára.
Az élelmiszeriparban a glükonsavat savasságszabályozóként, szekvenálószerként, antioxidánsként, stabilizátorként és kelátképző szerként használják. Számos különböző termékben megtalálható, például italokban, gyümölcsökben és zöldségekben, édességekben, tejtermékekben, pékárukban és sok más termékben. A glükonsav képes javítani az élelmiszerek eltarthatóságát és egyúttal az ízét is. A gyógyszeriparban különböző gyógyszerek összetevőjeként használják, többek között kalcium-glükonátként, amelyet akkor adnak be, ha a szervezetnek kalciumhiánya van. Ugyanakkor a glükonsavat a kozmetikumokban is használják, főként tonizáló és hidratáló összetevőként különböző krémekben, krémekben és szérumokban. Reakcióba lép az ásványi anyagokkal és a nehézfémekkel, és így eltávolítja azokat a bőrből.