Glükonolakton
Egyéb nevek: glükonolakton, E575
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A glükonolakton, más néven glükonolakton vagy E575 egy természetes anyag, amely megtalálható a mézben, a gyümölcsökben és a borban. Ez egy fehér kristályos por, amelynek nagyon enyhe vagy semmilyen íze és szaga van. Gyakran használt élelmiszer-adalékanyag, amelyet savasságszabályozó képessége és tartósító tulajdonságai miatt használnak. A glükonolakton olyan szerves anyag, amely a szervezetben metabolikus folyamatokon megy keresztül, és víz és szén-dioxid formájában távozik.
Számos olyan élelmiszer és ital létezik, amelyhez glükonolaktont adnak. Gyakran adják az élelmiszerekhez savtartalom-szabályozóként, különösen az alacsony pH-értékű élelmiszerekhez, például a citromlé-alapú italokhoz, jégkrémekhez vagy pékárukhoz. Tartósító tulajdonságai miatt fermentált tejtermékekben, például joghurtban is használják. A glükonolakton hidratáló és antioxidáns tulajdonságai miatt egyes kozmetikai termékekben is megtalálható. A gyógyszeriparban a bélrendszer és az emésztőrendszer egészségét támogató, egyre népszerűbb termékek összetevőjeként szolgál.