Glükomannán
Egyéb nevek: Amorphophallus Konjac gyökér por
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A glükomannán, más néven Amorphophallus Konjac Root Powder egy természetes, oldható rost, amelyet a Délkelet-Ázsiában található konjac nevű növény gyökeréből állítanak elő. Ez a rost évszázadok óta a hagyományos kínai orvoslás és konyha kulcsfontosságú része, ahol sűrítőszerként, zselésítőszerként vagy élelmiszer-adalékanyagként használják. Egyedülálló tulajdonságai és egészségügyi előnyei miatt azonban a glükomannán a nyugati világban is egyre inkább teret nyer.
Leggyakrabban a glükomannán kapszulákban található meg étrend-kiegészítőként a fogyás elősegítésére. A nagy mennyiségű víz felszívódására való képességének köszönhetően növeli a telítettséget és csökkenti a kalóriabevitelt. Továbbá a glükomannánt alacsony kalóriatartalmú tésztákhoz és tésztákhoz, az úgynevezett shirataki tésztákhoz adják. A vércukorszint szabályozásában, a koleszterinszint csökkentésében és a bélrendszer egészségének elősegítésében való lehetséges hozzájárulását is vizsgálják. A kozmetikai iparban a glükomannánt természetes hidratáló és lágyító összetevőként használják bőrápolási termékekben. Ezenkívül hatékonyan használják zselésítő és sűrítő anyagként különböző gyógyszeripari termékekben.