Glicerin
Egyéb nevek: Glicerin
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A glicerin, más néven glicerin egy színtelen, szagtalan, édes ízű folyadék. Háromatomos alkohol, azaz olyan anyag, amelynek molekulájában három -OH csoport található. A glicerin szerves vegyület, amely a zsírok és olajok alkotórésze, és széles körben megtalálható a természetben. Fontos vegyi anyag, amelyet számos ipari célra használnak fel, és számos gyakori fogyasztási cikk alkotóeleme is.
A glicerint tulajdonságai miatt számos termékben használják. Különösen a kozmetikai iparban népszerű, ahol testápoló krémekben, krémekben, szappanokban, tusfürdőkben és sok más termékben használják, mivel képes hidratálni a bőrt és védőfilmet képezni a bőrön, amely megakadályozza a kiszáradást és a nedvességvesztést. Az élelmiszeriparban a glicerint édesítőszerként, hidratálószerként és lágyítószerként használják. Ezenkívül a glicerint a gyógyszeriparban bizonyos gyógyszerekben és szirupokban használják. Ezeken az általános felhasználási területeken kívül a glicerint az iparban bizonyos típusú műanyagok előállításához, a textiliparban, az autóiparban hűtőfolyadék-adalékanyagként és számos más területen is használják.