Gliceril-oleát
Egyéb nevek: Gliceril-oleát
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A gliceril-oleát, más néven gliceril-oleát az olajsav és a glicerin észtere. A természetben különböző növényi és állati eredetű zsírok és olajok összetevőjeként fordul elő, például olívaolajban, napraforgóolajban vagy sertészsírban. Sárgás vagy sárgásbarna színű folyadék, jellegzetes pézsmaillattal. Széles körben használják az iparban, főként a kozmetikumokban, de az élelmiszer- és gyógyszeriparban is.
A kozmetikai iparban a gliceril-oleátot emulgeáló képessége miatt használják, azaz azért, mert képes két, általában nem keverhető folyadékot összekeverni. Ezáltal krémek, testápolók, samponok és egyéb test- és hajápolási termékek gyakori összetevője. Ezekben a termékekben segít fenntartani a bőr és a haj nedvességét, puhaságot és fényt kölcsönözve nekik. Az élelmiszeriparban elsősorban természetes stabilizátorként és emulgeálószerként használják, például alacsony zsírtartalmú élelmiszerekben, ahol segít megőrizni az állagukat és az ízletességüket. A gyógyszeriparban is használják, ahol kenőcsökhöz és krémekhez adják finom tulajdonságai miatt, valamint a gyógyászati anyagok felszívódásának javítása érdekében. A glicerin-oleát így számos, általunk naponta használt termék fontos részévé válik.