Gellán gumi
Egyéb nevek: Gellángumi, gellángumi, E418
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A gellángumi, más néven gellángumi, gellángumi vagy E418, az élelmiszeriparban stabilizátorként, sűrítőszerként vagy emulgeálószerként használt anyag. A Sphingomonas elodea baktériumból származik, amelyről felfedezték, hogy édesvízben termeli ezt az anyagot. Szerkezet A gellángumi egy poliszacharid, amely a glükóz, a ramnóz és a glükuronsav cukrokból áll. Használata azért előnyös az élelmiszergyártók számára, mert ez az anyag széles pH-tartományban stabil, és ellenáll a magas hőmérsékletnek.
A gellángumi, más néven E418 az élelmiszerek széles skáláján megtalálható. Ezek közé tartozik a joghurt, a tejszín, a fagylalt, a sajt, az italok, a desszertek, a mártások, a levesek, a lekvárok, a zselés édességek és a tejtermékek. A gluténmentes diétában is nagy szerepet játszik, mivel a gluténmentes élelmiszerekhez adják a megfelelő állag megteremtése érdekében. Ráadásul ezt az anyagot az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Unió biztonságos élelmiszer-adalékanyagként hagyta jóvá. Fogyasztása tehát biztonságosnak tekinthető. Néha a gyógyszeriparban is használják - például kapszulák készítéséhez vagy egyes kozmetikai termékek összetevőjeként.