Galganum (Alpinia officinarum)
Egyéb nevek: galbanum, alpesi, galanga, thai gyömbér, sziámi gyömbér, kalkan, galgant, galangal
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A galbanum, más néven közönséges galganum, alpinia, galanga, thai gyömbér, sziámi gyömbér, kalkan, galgant vagy galangal, a gyömbérrel rokon, Délkelet-Ázsiában őshonos növény. Jellegzetes tulajdonsága a húsos rizómák, amelyek jellegzetes aromával rendelkeznek - a kardamom és a gyömbér keverékére emlékeztet. E sajátos ízének és aromájának köszönhetően széles körben használják a konyhaművészetben, különösen a thaiföldi és az indonéz konyhában.
Egyedi íze és aromája miatt a Galganum officinalis számos termékben használatos. A hagyományos ázsiai konyhában gyakran használják fűszeres mártások, levesek és curryk készítéséhez. Fontos összetevője a thaiföldi tom kha gai levesnek és az indonéziai sataynak. A galbanumot bizonyos thaiföldi tészták előállításához is használják. Kulináris felhasználásán kívül a gyógyászati galbanumot antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt a gyógyászatban is használják. Rizómáját italok, teák vagy likőrök előállítására is használják. A galganum por alakban is megtalálható a piacon, amelyet élelmiszerekhez adnak. A galganumolajat az aromaterápiában és a parfümkészítésben használják. Egyes esetekben a gyógyászati galganumot a kozmetikumokban is felhasználják.