Fumársav (fumársav)
Egyéb nevek: transz-buténsav
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A fumársav, más néven transz-buténsav a telítetlen dikarbonsavak csoportjába tartozó szerves sav. A fumársav általában átlátszatlan fehér kristályairól ismert, amelyek szobahőmérsékleten nagyon törékenyek és viszonylag stabilak. Ez a sav a természetben egyes növényekben, például a spenótban és a rebarbarában fordul elő, de az emberi szervezetben is termelődik, ahol kulcsszerepet játszik a Krebs-ciklusban, a sejtek energiatermelésének folyamatában.
A fumársav egyik fő felhasználási területe az élelmiszeripar. Gyakran használják az élelmiszerek savasságának szabályozójaként, emellett javítja az élelmiszerek ízét és állagát. Ezért gyakran megtalálható italokban, pékárukban, édességekben, rágógumikban és más élelmiszeripari termékekben. Az élelmiszeriparon kívül a gyógyászatban is használják. A pikkelysömör és más bőrbetegségek kezelésének része. A fumársavat a kozmetikumokban és az iparban is használják. Különböző krémek, szappanok, samponok és ajakbalzsamok összetevője. Az iparban a fumársavat bizonyos típusú műgyanták és műanyagok, kárpitok és színezékek előállításához használják.