Fruktóz
Egyéb nevek: Fruktóz, gyümölcscukor, Levulóz, (3S,4R,5R)-1,3,4,4,5,6-Pentahidroxihexán-2-on, (3S,4R,5R)-1,3,4,5,6-Pentahidroxihexán-2-on.
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A fruktóz, más néven gyümölcscukor, levulóz vagy (3S,4R,5R)-1,3,4,4,5,6-pentahidroxihexán-2-on, a természetben előforduló cukor, amely a legédesebb a természetben előforduló cukrok közül. Ez egy monoszacharid, amely számos gyümölcsben, zöldségben és mézben megtalálható. Tiszta formájában ez a cukor kristályos szerkezetű, vízben jól oldódik és kellemes édes íze van.
A fruktóznak számos felhasználási területe van az élelmiszeriparban. Alacsony kalóriatartalmú és diabetikus élelmiszerek készítésére használják, mivel glikémiás indexe alacsonyabb, mint a glükózé. Gyakran tartalmazzák sportitalokban is, ahol segít gyorsabban feltölteni az energiatartalékokat. Ezenkívül magas édessége miatt a fruktózt gyakran használják édes italok, pékáruk, cukorkák és különféle fagylaltok készítéséhez. Bár a fruktóznak számos felhasználási módja és előnye van, fontos, hogy mértékkel fogyasszuk. Túlzott fogyasztása túlsúlyhoz vagy más egészségügyi problémákhoz vezethet.