Fruktán
Egyéb nevek: Fruktán
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A fruktánok, más néven fruktánok olyan szénalapú poliszacharidok, amelyek glikozidos kötésekkel összekapcsolt fruktózegységekből állnak. Ez a vegyületcsoport alkotja a növények, különösen a fűfélék, a hagyma és a fokhagyma raktározási cukorainak nagy részét. A fruktánok egyedülállóak abban, hogy más poliszacharidokkal ellentétben közvetlenül a felső bélrendszerben szívódnak fel, és nem hidrolizálódnak enzimatikusan a vékonybélben.
A fruktánokat gyakran használják az élelmiszeriparban, különösen a sütő- és cukrásziparban, ahol természetes édesítőszerként működnek és javítják a tészta technológiai tulajdonságait. A fruktánok prebiotikus tulajdonságokkal is rendelkeznek, ezért gyakran szerepelnek probiotikus étrend-kiegészítőkben. Ezenkívül a fruktánok egyes állateledelekbe is bekerülnek, mivel javítják a bélflórát. E tulajdonságaik miatt a fruktánokat gyakran használják kozmetikumokban is, különösen emulziókban, krémekben és arcmaszkokba, ahol elősegítik az egészséges bőr kialakulását. Ezenkívül újabban a fruktánokat orvosi alkalmazásokban is elkezdték vizsgálni, különösen gyulladáscsökkentő és immunmoduláló hatásuk miatt.