Főzősó
Egyéb nevek: ipari só, nátrium-klorid
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A konyhasó, más néven ipari só vagy nátrium-klorid, számos iparágban nélkülözhetetlen összetevő. A világ egyik legfontosabb nyersanyaga. A vízháztartás szabályozására, a vérnyomás fenntartására, az idegi jelek továbbítására és számos kémiai reakcióban való részvételre való képessége jól érzékelteti az anyag széleskörű felhasználási területét.
Az ipari sót leginkább a vegyiparban használják, ahol különböző termékek, különösen klór, marónátron és különféle műanyagok előállításában vesz részt. Téli szóróanyagként az utakon és járdákon lévő jég és hó eltávolítására használják. Az élelmiszeriparban az étkezési só nélkülözhetetlen szerepet tölt be tartósítószerként, nedvesítőszerként, stabilizátorként és ízfokozóként. Ezenkívül a nátrium-kloridot a kozmetikai iparban is használják, például sokféle szappanban, samponban és testradírban. A gyógyászatban is használják, mivel ez az alapja az infúziós oldatok és gyógyszerek előállításának. Abszorbens tulajdonságai miatt a cserző- és textiliparban is használják.