FOS (frukto-oligoszacharidok)
Egyéb nevek: Oligofruktóz, oligofruktán
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A FOS, vagyis a frukto-oligoszacharidok a prebiotikus rostok egy speciális csoportját alkotják, amelyek hozzájárulnak emésztőrendszerünk megfelelő működéséhez. A frukto-oligoszacharidok természetesen jelen vannak étrendünkben, mivel olyan gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg, mint a zeller, a búzaliszt, a banán, a hagyma, a fokhagyma és a póréhagyma. Nevüket onnan kapták, hogy fruktóz egységekből állnak - egészen pontosan 2-60 egységig. Bár ezek az anyagok szénhidrátok, az emberi szervezet nem rendelkezik az emésztésükhöz szükséges enzimekkel, így emésztetlenül jutnak el a vastagbélbe, ahol a bél mikroflóra metabolizálja őket.
A frukto-oligoszacharidokat az élelmiszeriparban használják, ahol nemcsak egészségjavító összetevőként, hanem természetes édesítőszerként is hozzáadják őket. Részt vesznek a joghurt, a kefir, a tej, a gyümölcsitalok előállításában, de megtalálhatók a pékárukban és az édességekben is. Tulajdonságaiknak köszönhetően pozitív hatással vannak az egészségre. Például segítenek a vér koleszterinszintjének természetes csökkentésében, serkentik az immunrendszert, elősegítik a kalcium és a magnézium felszívódását, és ami sokak számára a legfontosabb, hozzájárulnak a fogyáshoz és az optimális testarányok megőrzéséhez. Mindazonáltal ügyelni kell arra, hogy ésszerű mennyiségben fogyasszuk őket, mivel túlzott bevitelük emésztési problémákat okozhat hasmenés vagy puffadás formájában.