Fodros levelű rebarbara (Rheum rhabarbarum)
Egyéb nevek: rebarbara, Rheum undulatum
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A rebarbara, más néven rebarbara vagy Rheum undulatum, a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, magasra növő kétszikű növényfaj. Egyedülállóan nagy, szív alakú levelei miatt, amelyek átmérője elérheti az egy métert is. A rebarbara leggyakrabban Európában és Ázsiában fordul elő, de Észak-Amerikában is megtalálható. A növénynek hosszú gumós rizómája és egyenes szárú, fehér vagy vörös virágai fürtökben állnak.
A fodros levelű rebarbarát különösen a gasztronómiában használják, ahol jellegzetes íze miatt számos ételben kedvelt. Szárát befőttekhez, kompótokhoz és pudingokhoz használják. Kitűnő gyümölcsös pitékben, ahol például eperrel vagy almával kombinálják. A rebarbaraszárból rebarbarabort is készítenek. A növény egyetlen ehető része a szár, a levelek káros oxálsavat tartalmaznak, ezért nem fogyaszthatók. A konyhai felhasználáson kívül a rebarbarát a népi gyógyászatban is használják emésztést elősegítő és hashajtó hatása miatt. Fontos azonban az ésszerű adagolás betartása a túladagolás elkerülése érdekében.