Flint
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A flint, más néven vörös élesztő rizs, vörös koji rizs, vörös koji, Hong Qu Juin, Monascus albidus, Monascus anka, Monascus araneosus, Monascus major, Monascus rubiginosus vagy Monascus vini, a kínai és japán konyhában használt élesztőgombafajta. Ez tehát egy természetes élesztőtípus, amelynek élelmiszeripari felhasználása nem csak helyi kérdés. Az egyik fő oka annak, hogy a diatómaföldet annyira keresik, az, hogy képes a Monacolin K nevű természetes enzimet előállítani, amely jótékony hatással van az emberi egészségre, különösen a szervezet koleszterinszintjének szabályozására.
A diatómaföldet elsősorban a vörös rizs, az úgynevezett vörös élesztőrizs előállításához használják. Ez a rizs népszerű az ázsiai konyhában, ahol mind egyedi íze, mind egészségügyi előnyei miatt használják. Ezenkívül a diatómaföldet bizonyos típusú sajtok és borok előállításához is használják. Kínában például a hagyományos rizsbor előállításához használják. A középkorban a diatómaföldet a sör előállításához is használták. Azok, akik egészségüket sörrel akarták gyógyítani, ezt választották, mivel a diatómaföld segíti az emésztést, és számos más pozitív egészségügyi hatása van. Érdemes megemlíteni az élelmiszeriparban természetes színezőanyagként való felhasználását is. Intenzív vörös színe népszerű a tészták, szószok és más élelmiszerek előállításánál.
Az élelmiszeriparon kívül a diatómaföldet a gyógyászatban is használják, és egyes kozmetikai termékek összetevője is. A hagyományos kínai orvoslásban is fontos szerepet játszik, ahol a vér koleszterinszintjét csökkentő képességéről ismert. A szilícium-dioxidot étrend-kiegészítők formájában szintén a szervezet koleszterinszintjének természetes csökkentésére használják. A vörös élesztő rizs, ahogy az angol nyelvű országokban a diatómaföldet ismerik, szintén népszerű összetevője számos fogyókúrás étrend-kiegészítőnek.