Fitoszterolok
Egyéb nevek: Fitoszterolok, növényi szterolok
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A fitoszterolok, más néven növényi szterolok vagy fitoszterolok a növényekben található természetes anyagok, amelyek az emberi koleszterinhez hasonló szerkezetűek. A növények szintetizálják ezt a szerkezetet, hogy támogassák növekedésüket és életképességüket, mivel a szterolok a sejtmembránok alapvető építőkövei. Az emberi szervezet szempontjából azonban a fitoszterolok a koleszterintől eltérően viselkednek. A 21. század elején a tudósok felfedezték, hogy jelenlétük a szervezetben képes csökkenteni az LDL-koleszterinszintet, ami egyre nagyobb érdeklődést eredményezett ezen anyagok és felhasználásuk iránt.
A fitoszterolok számos olyan táplálékkiegészítő és élelmiszer, például margarinok, növényi alapú italok, joghurtok és gabonafélék összetevőjévé váltak, amelyek célja a szív- és érrendszeri egészség támogatása. Magas tartalmuk természetes például a szójában, a diófélékben és a magvakban, de a koleszterinszint csökkentéséhez elegendő dózis biztosításához nagy napi bevitelre lenne szükség, ami általában nem lehetséges. Ezért a kiválasztott élelmiszerekhez való hozzáadásuk alkalmas a megemelkedett koleszterinszinttel rendelkezők számára. A Cseh Köztársaságban a hozzáadott fitoszterolokat tartalmazó élelmiszerek elsősorban gyógyszertárakban és speciális élelmiszerüzletekben, például bioboltokban kaphatók. A kozmetikai iparban is használják őket, ahol kihasználják hidratáló és regeneráló tulajdonságaikat.