Fehér agyag
Egyéb nevek: Fehér kaolin
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A fehér agyag, más néven fehér kaolin egy különleges agyagtípus, amelyet főként Ázsiában bányásznak, de a világ más részein is megtalálható. Nevét a kínai Kao-Ling városról kapta, ahol a 7. században kezdték bányászni. Ezt az agyagtípust finom textúra és magas szilícium-dioxid-tartalom jellemzi, ami miatt nagyon széles körben használják számos ipari és kozmetikai ágazatban.
A fehér agyagot leggyakrabban kerámiák, különösen porcelánok gyártásához használják, ahol kvarccal és mezőspáttal keverik. Magas hőmérséklet-ellenállósága és kémiai stabilitása miatt a fehér agyag az iparban is népszerű szigetelőanyagok és tűzálló téglák gyártására. A kozmetikumokban tisztító és méregtelenítő tulajdonságai miatt népszerű. Gyakran szerepel arcmaszkok, púderek és egyéb kozmetikai készítmények összetevőjeként. Fogkrémek összetevőjeként fehérítő és tisztítószerként működik. A fehér agyagot az élelmiszeriparban is használják olyan élelmiszerek összetevőjeként, mint a joghurt, az édesség és a rágógumi.