Fahéjfa (Cinnamomum)
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A fahéj, más néven PEG-2 cetiléter, a babérfélék családjába tartozó növény, amelyhez több mint 250 faj tartozik. Ez a növény főként Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában őshonos. Neve a görög kinnámōmon szóból származik, melynek jelentése "édes fa". A fahéjfa leginkább a kérgéről ismert, amelyből a fahéj nevű fűszert készítik.
A fahéjfa kivonatokat, különösen a PEG-2 cetil-étert gyakran használják a kozmetikai iparban. Ezt az összetevőt különféle test- és bőrápolási termékekhez adják, például krémekhez, borotvahabokhoz, samponokhoz és kondicionálókhoz. A PEG-2 cetil-éter segít abban, hogy ezek a termékek jobban keveredjenek a vízzel, és emulgeálószerként is működik, ami azt jelenti, hogy segít a termék egyes összetevőit együtt tartani anélkül, hogy szétválnának. Ez a fahéj származék hidratáló tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segítenek a bőrnek hidratált és egészséges maradni. A PEG-2 cetil-éter tisztítószerekben és szappanokban is használható, mivel képes habot képezni és javítja a termék lemoshatóságát.