Faggyú
Egyéb nevek: Faggyú
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A faggyú, más néven faggyú, különböző állatok, gyakran marha- vagy sertéshús zsírjából nyert termék. Gyökerei mélyen a történelembe nyúlnak vissza, amikor elsősorban magas zsírtartalma és jellegzetes íze miatt használták. A faggyú azért népszerű, mert szobahőmérsékleten szilárd állapotban van, így kiválóan alkalmas sütéshez és sütéshez. A gasztronómia jelenlegi trendjei visszahozzák konyháinkba.
A faggyút vagy szalonnát azonban nem csak a gasztronómiában használják. Széleskörű felhasználása az iparban is megfigyelhető, ahol gyertyák, szappanok, kozmetikumok, sőt üzemanyagok készítésére is használják. A kozmetikai iparban a faggyút tápláló és hidratáló tulajdonságainak köszönhetően krémek és ajakbalzsamok készítésére használják. Fontos szerepet játszik a bioüzemanyagok előállításában is, ahol fontos összetevője. Hasonlóképpen, a textiliparban a faggyút kenőanyagok és viaszok előállítására használják. Néha ellentmondásos hírneve ellenére a faggyú olyan termék, amelynek felhasználása valóban széles körű és számos területen nélkülözhetetlen.