Etil-lauroil-arginát HCl
Egyéb nevek: Etil-lauroil-arginát HCl,
Harm score: 3 (Ártalmatlan vegyi anyagok)
Az etil-lauroil-arginát HCl, más néven E239, egy tartósítószer, amely számos élelmiszeripari termékben megtalálható. Ez egy laurinsavból, etil- és argininből származó só, amely kiváló antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Széles körben használják az élelmiszeriparban, hogy megakadályozza a káros baktériumok, élesztőgombák és penészgombák szaporodását, amelyek megronthatják vagy szennyezhetik az élelmiszereket. Az Európai Unió által jóváhagyott adalékanyag.
Az etil-lauroilarginát HCl számos élelmiszertermékben megtalálható, de leggyakrabban hús- és haltermékekben, tésztákban, sajtokban és sok más termékben használják. Bizonyos típusú italokban, például alkoholos vagy gyümölcslevekben is használják. Az élelmiszeriparon kívül az etil-lauroil-arginát HCl antibakteriális tulajdonságai miatt kozmetikai és gyógyszeripari termékekben tartósítószerként is használható. Bár mesterséges anyagról van szó, azon kevés adalékanyagok közé tartozik, amelyek fogyasztása normál fogyasztás esetén semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár. Nagy mennyiségben azonban kellemetlen mellékhatásokat, például gyomorirritációt okozhat.