Estragol
Egyéb nevek: p-allylanisol, metoxi-4-(prop-2-en-l-il)benzol
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
Az ösztragol, más néven p-allylanisol vagy metoxi-4-(prop-2-en-l-il)benzol, egy szerves vegyület, amelynek neve a vadon termő kamilla régi nevéből, az ösztragonból származik, amely az anyag egyik fő forrása. Ez egy átlátszó vagy enyhén sárga színű folyadék, jellegzetes édes, fűszeres és ánizsra emlékeztető szaggal. A fenilpropén éterszármazéka, pontosabban az anetol metil-étere.
Az ösztragolt a tárkony és a bazsalikom illóolajok fő alkotórészének tekintik, amelyeket számos iparágban használnak. Ánizs aromája miatt gyakran használják az élelmiszeriparban, például likőrök, cukorkák vagy akár fogkrémek előállításához. A kozmetikai iparban parfümök és kozmetikai termékek előállításához használják. Az aromaterápiában is használják, ahol nyugtató hatása miatt értékelik. Meg kell azonban jegyezni, hogy annak ellenére, hogy a tárkony széles körben elterjedt a különböző iparágakban, a biztonságossága megkérdőjelezhető. Egyes tanulmányok szerint rákkeltő hatása lehet, ezért fogyasztását korlátozni kell. Az Európai Unióban az élelmiszerekben való felhasználása szigorúan szabályozott.