Eritorbinsav
Egyéb nevek: Eritorbinsav, E315
Harm score: 3 (Ártalmatlan vegyi anyagok)
Az eritorbinsav, más néven eritorbinsav, vagy az élelmiszeripari terminológiában E315 néven is ismert, a C-vitamin szintetikus formája, amelyet az élelmiszeriparban jelentős mértékben antioxidánsként használnak. Fő funkciója, hogy megakadályozza a zsírok és vitaminok oxidációját, ami azok romlásához és az élelmiszerek romlásához vezetne.
Milyen termékekhez adják ezt az antioxidánst? Az eritorbinsavat gyakran használják italokban, különösen gyümölcslevekben, energiaitalokban vagy koffeintartalmú italokban. Emellett gyümölcs- és zöldségkonzervekben, lekvárokban és dzsemekben, fagylaltokban, édességekben és sok más termékben is megtalálható. A gyártók előnyben részesítik az eritorbinsav használatát, különösen a hosszabb eltarthatósági idővel rendelkező termékek esetében, amelyek a tárolás során oxidálódhatnak. Ez a sav segít az élelmiszereknek megőrizni frissességüket, megtartani eredeti színüket, és mindenekelőtt meghosszabbítja eltarthatósági idejüket. Ugyanakkor kozmetikai termékekben is jelen lehet, ahol segít stabilizálni a terméket és hozzájárul annak eltarthatóságához.