Enzimek
Egyéb nevek: Enzimek
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
Az enzimek, más néven enzimek olyan biológiai katalizátorok, amelyek felgyorsítják az élő szervezetekben lejátszódó kémiai reakciókat. Ezek a fehérjemolekulák minden élő rendszer működéséhez nélkülözhetetlenek, a legegyszerűbb életformáktól, például a baktériumoktól az olyan összetett szervezetekig, mint az ember. Fő feladatuk az egyik biokémiai anyagot egy másik anyaggá alakítani, és az enzimek nélkül ez az átalakulás sokkal lassabb lenne, gyakran olyan lassú, hogy gyakorlatilag lehetetlen lenne. Az enzimek teszik tehát lehetővé az általunk ismert életet.
Bár az enzimek eredetileg elsősorban az élő szervezetekben működnek, egyedülálló tulajdonságaik miatt egyre szélesebb körben használják őket az iparban. Például gyakran használják őket az élelmiszeriparban. Ott az enzimek fontos szerepet játszanak a sajtgyártásban, ahol segítenek a tej megalvasztásában, de a sörfőzésben és a borászatban is, ahol felgyorsítják az erjedést. A sütés során az enzimek javítják a kenyér vagy más pékáru minőségét, mivel segítenek a keményítőt cukorrá bontani, amelyet az élesztők képesek "megenni", hogy olyan anyagokat állítsanak elő, amelyek a kenyér jellegzetes ízét és aromáját adják. Az enzimeket a mosó- és tisztítószerekben is használják, mivel egyes enzimek képesek a fehérjéket, zsírokat vagy keményítőt kisebb, könnyebben eltávolítható molekulákra bontani. Ez lehetővé teszi a hatékonyabb folteltávolítást még alacsonyabb hőmérsékleten is. Az enzimek a biotechnológiában, az orvostudományban, a mezőgazdaságban és a kutatásban is alkalmazásra kerültek.