Élesztő poliszacharid
Egyéb nevek: élesztő poliszacharidok, zimozán, élesztő poliszacharidok
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
Az élesztő poliszacharidok, más néven zimozán vagy élesztő poliszacharidok, az élesztő által képzett poliszacharidok egy típusa. Ezek olyan összetett cukrok, amelyeket az élesztők termelnek növekedésük és szaporodásuk során. Ezek a poliszacharidok fontos szerepet játszanak számos biológiai folyamatban, többek között az immunválaszban és a gyulladásban. Ezenkívül az élesztősejtek sejtfalának is nélkülözhetetlen építőkövei.
Az élesztő poliszacharidok fontos szerepet játszanak egyes élelmiszerek és italok előállítási folyamatában. Létfontosságúak például a sör előállításában, ahol az élesztő a cukrot alkohollá alakítja, és létrehozza a sör jellegzetes ízét és aromáját. Az élesztő poliszacharidok másik felhasználási területe a sütés, ahol az élesztő segíti a tészta kelését és adja a kenyér hagyományos textúráját. Az élesztő poliszacharidokat a kozmetikumokban is használják arcmaszkok és más bőrápolási termékek készítéséhez. Nagyszerű hidratáló tulajdonságokkal rendelkeznek, és segítenek a bőrnek visszanyerni természetes nedvességét. Ezenkívül a gyógyszeriparban is használják őket bizonyos gyógyszerek előállításához.