Élesztő polipeptidek
Egyéb nevek: Élesztő polipeptidek
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
Az élesztő polipeptidek, más néven élesztő polipeptidek olyan összetevő, amely számos termékben megtalálható, mind az élelmiszer-, mind a kozmetikai iparban. Ezek olyan anyagok, amelyek az erjedési folyamaton átesett élesztőből keletkeznek. E folyamat során a fehérjéket kisebb részekre - polipeptidekre - bontják.
Az élelmiszeriparban az élesztő polipeptideket gyakran használják a sütőipari termékekben, ahol segítenek serkenteni a tészta kelesztését és javítják a végtermékek általános ízét és állagát. Egy másik fontos alkalmazási terület a kozmetikumokban van, ahol ezek az összetevők jelentős hatást gyakorolnak a bőr hidratálására és regenerálására. Az élesztő polipeptidek nagy mennyiségben tartalmaznak aminosavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek hozzájárulnak a bőr egészségéhez és szépségéhez. Ezért számos bőrápoló krémben, maszkban és szérumban megtalálhatóak. Hajápolási termékekben is használják őket, mivel elősegítik a haj táplálását és erősségét.