Ehető manióka
Egyéb nevek: Manihot esculenta, manióka, tápióka, yuca
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A manióka, más néven Manihot esculenta, manióka, tápióka vagy yuca, fontos mezőgazdasági növény, amelyet főként a világ trópusi és szubtrópusi régióiban, például Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában termesztenek. Ez a növény alkalmazkodik a különböző környezeti feltételekhez, a száraz területektől a szegény talajokig, így különösen fontos a mezőgazdasági termelés szempontjából a világ néhány legszegényebb részén. Az ehető manióka kétféleképpen kerül a táplálékláncba: a fehérjében és vitaminokban gazdag leveleken keresztül, valamint a keményítő fő forrását jelentő gumókon keresztül.
A maniókagumóból különböző élelmiszeripari termékeket állítanak elő, például lisztet, amelyből tortilla tésztát, kenyeret, gombócokat és tésztát készítenek. A maniókából tápióka is készül, egy olyan keményítőfajta, amelyet elsősorban pudingszerű ételek készítésére vagy levesek és mártások sűrítőanyagaként használnak. A tápióka bizonyos típusú desszertek, például pudingok kedvelt összetevője is. Egy másik fontos termék a szágó, egy Délkelet-Ázsiában használt tésztaféle. Latin-Amerikában a maniókát olyan hagyományos alkoholos italok készítéséhez használják, mint a chicha. Magas keményítőtartalma miatt a maniókát az iparban is felhasználják, például a ragasztók, a papír és a textíliák előállításához.