Édeskömény (Foeniculum vulgare)
Egyéb nevek: Anethum dulce, Anethum foeniculum, Selinum foeniculum, dió kapor, édes kapor, édes édeskömény, keserű édeskömény, római kapor, kenyérfűszer, kikerics, funcha.
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
Az édeskömény, más néven római kapor, édeskömény, édes édeskömény vagy kenyérfűszer a mirhafélék családjába tartozó gyógynövény. A Földközi-tenger vidékén őshonos egynyári növény, ahol már az ókor óta használják. Tollas levelei és magas száron növő, apró, sárga virágokból álló összetett fürtjei jellemzik. Az édeskömény magról szaporítható, szárazságtűrő, és gyengébb talajtalajon is termeszthető.
A gasztronómia és az élelmiszer-előállítás világában az édesköményt nagyon gyakran használják. Leveleit különböző ételek, például levesek készítéséhez használják, míg magjait aromás illatuk és ízük miatt kenyérhez és más pékárukhoz adják. Az édeskömény fiatal hajtásai és hagymái nyersen, saláták részeként is fogyaszthatók. Ezenkívül az édesköményt az alkoholgyártásban is felhasználják. A magokat bizonyos likőrök, például az olasz sambuca vagy a görög ouzo előállításához használják. Magát az édeskömény illóolajat a parfüm- és kozmetikai iparban használják jellegzetes és lenyűgöző aromája miatt. Ugyanakkor az édesköményt a gyógyászatban is használják, ahol széleskörűen alkalmazzák - segíti az emésztést, enyhíti a hasi fájdalmakat, hatásos köhögés ellen és még sok másra.