Édesgyökér uráli
Egyéb nevek: Glycyrrhiza uralensis, édes fa, sietség, édes gyökér
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
Az uráli édesgyökér, tudományos nevén Glycyrrhiza uralensis, egy Ázsiában és Észak-Amerikában őshonos, a bogyósgyökerek családjába tartozó évelő gyógynövény. Kínában évezredek óta termesztik, és édes fa, bot vagy édes gyökér néven is ismert. A növény Csehországban is nagyon népszerű, elsősorban aromája, íze és tulajdonságai miatt. Közel fél méter magas növény, mutatós virágokkal és hosszúkás levelekkel. A növény fontos része a gyökere, amelyet a gasztronómiában és a gyógyászatban egyaránt felhasználnak.
Az édesgyökér-kivonatot elsősorban az élelmiszeriparban használják, ahol nemcsak a cukorkáknak és likőröknek, hanem bizonyos teafajtáknak is édes ízt ad. Különösen ismert az édesgyökér cukrászsütemények gyártása, ahol az édesgyökér édes ízét és különleges ízét használják ki. Szintén nagyon népszerűek a gyökér kivonatából készült pálcikák. A gyógyászatban gyulladáscsökkentő és immunstimuláló hatása miatt használják. Nemcsak megfázás és köhögés, hanem gyomorfekély vagy ekcéma kezelésére is használják. Összetevőit egyes gyógyteák, szirupok, tabletták és kenőcsök tartalmazzák. Az utóbbi években az édesgyökeret a kozmetikumokban is használják - például az érzékeny bőrre való krémekben, krémekben vagy samponokban.