facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

Egyéb nevek: Édesgyökér, Édesgyökér, Édes fa, Pendre, Édes fűszerek

Harm score: 1 (Természetes anyagok)


Az édesgyökér, más néven édesgyökér vagy édesgyökér, a bogyósgyökérfélék családjába tartozó évelő gyógynövény. Ez a növény számos néven ismert, többek között "édes fa", "pumpernickel" vagy "édes fűszer", és elsősorban gyógyhatása és különleges édes íze miatt népszerű. A növény a dél-európai országokban, valamint Nyugat- és Közép-Ázsiában őshonos, de ma már mindenütt jelen van, például Oroszországban, Spanyolországban, Olaszországban és Törökországban is. Az édesgyökér egy évelő, két méter magasra is megnövő évelő fűszernövény, amelynek gyökerei mélyre nyúlnak, és szélsőséges körülmények között is képesek túlélni.

Az édesgyökeret elsősorban a gyökere miatt használják, amelyet három-négy év növekedés után szednek le, és olyan értékes anyagok forrása, mint a glicirrizin, amely akár 50-szer édesebb a cukornál. Jellegzetes édes íze miatt az édesgyökeret az élelmiszeriparban használják, főként édességek, cukorkák és egyéb édességek előállítására. A hagyományos termékek közé tartozik az olasz édesgyökér cukorka, az angol édesgyökér cordial és a holland édesgyökér cukorka. Hazánkban elsősorban az édesgyökérrúd formájában ismert. Az italiparban az édesgyökeret egyes likőrök és keserű alkoholos italok ízesítésére használják. Az élelmiszeriparon kívül gyakran kerül számos gyógyszer és teakeverék összetételébe. Az édesgyökeret a kozmetikai iparban is gyakran használják nyugtató és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt.

Az Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) a következő termékekben található meg

Kategória Keresés