Ecetsav (Acidum aceticum)
Egyéb nevek: Ecetsav, Acidum aceticum concentratum, Acidum aceticum glaciale, Acidum aceticum glaciale
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
Az ecetsav egy szerves anyag, amely növényekben és állatokban található, és bizonyos baktériumtípusok számára nélkülözhetetlen. Enyhén savas szaga és íze van, tiszta, koncentrált formában színtelen folyadék. További nevei: ecetsav, Acidum aceticum concentratum, Acidum aceticum glaciale. Az ecetsav az ecet fontos összetevője, amelyet számos étel készítéséhez használnak. Számos ipari alkalmazása is van a textiliparban, a vegyiparban és a gyógyszeriparban.
Az élelmiszeriparban az ecetsavat tartósítószerként használják egyes élelmiszerekben, például káposztában, savanyúságokban és más savanyított ételekben, valamint egyes lekvárokban és gyümölcslevekben is megtalálható. A kozmetikában az ecetsavat általában samponokban és testápolókban használják pH-szabályozóként. Az iparban az ecetsavat bizonyos műanyagok, például a polivinil-acetát és a polietilén-tereftalát gyártásához használják. A vegyiparban az ecetsavat a fájdalomcsillapítóként és lázcsillapítóként használt acetanilid és a festékek gyártásához használt vinil-acetát előállításához használják. Az ecetsav fontos szerepet játszik az olyan gyógyszerek, mint az aszpirin és más nem-szteroid gyulladáscsökkentők gyártásában is.