E-vitamin (tokoferol)
Egyéb nevek: Tokoferol, tokoferil-acetát
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
Az E-vitamin, más néven tokoferol vagy tokoferil-acetát egy nagyon fontos antioxidáns, amely védi a sejteket a szabad gyökökkel szemben. Hozzájárul a szív, a bőr és a szem egészségéhez is. A sejtmembránok és a szervezet sejtfunkcióinak védelmében is nélkülözhetetlen szerepet játszik. Ha leegyszerűsítve elmagyaráznánk, hogy az E-vitamin, mint antioxidáns, tulajdonképpen mit is csinál, akkor elsősorban a szervezetet védi a károsodástól.
Ez a vitamin megtalálható különböző, emberi fogyasztásra szánt termékekben. Megtalálhatjuk egyes növényi olajokban, diófélékben, magvakban, zöld leveles zöldségekben, de a teljes kiőrlésű gabonából készült termékekben is. Étrend-kiegészítőként különböző ételekhez és italokhoz adható. Továbbá az E-vitamin számos kozmetikai termékben, például arckrémekben, szérumokban, testolajokban és hajápoló termékekben is megtalálható. Ennek oka, hogy tulajdonságai hozzájárulnak a bőr hidratálásához és megújulásához, így segítve az öregedés jeleinek csökkentését. Használata azonban a gyógyszeriparban is széles körben elterjedt, egyes gyógyszerek és étrend-kiegészítők összetevőjeként.